Herfstschatten: pompoenen


Christoffel Columbus was de eerste Europeaan die ze leerde kennen. Hij maakte op 3 december 1492 een nota over een pompoenveld op Cuba. In Europa kende men toen enkel meloenen, komkommers en de bittere flessenpompoen die men als decoratie en recipiënt gebruikte. Ook bekent was de giftige heggerank toen een heksenplant.

Voor vele indiaanse volkeren was pompoen een hoofdvoedingsmiddel en daarom één van de oudste cultuur plant van de wereld. Men vermoedt dat ze reeds bestonden voor het uitsterven van de dinosauriërs, circa 65 miljoen jaar geleden. In grotten in Oaxaca in Mexico vond men pompoenpitten van circa 10.000 jaar voor christus. Deze wildsoorten hadden een bitter vruchtvlees en waren relatief klein, maar werden voor de eiwitrijke pitten en olie verzameld. Men bewaarde ze gedroogd als voorraad. En hierbij komen we bij een interessant luik voor de gezondheid:

De heilzame werking van pompoenpitten en olie. In de Chinese geneeskunde zag men in de pompoen het symbool van eenheid van yin en yang. Olie en pitten werden er aangewend bij verkalkingen en huidbescherming en tegenwoordig bij een te hoge cholesterolspiegel. De Azteken combineerde ze met uien als middel tegen spoel- en bandwormen. Een behandeling dat ook bij Pastoor Kneipp bekend was. Als wormverdrijvend middel zijn pompoenpitten en olie zeer doeltreffend zowel bij mens als dier. Dit kan gecombineerd worden met daslooktinctuur.

De werking naar nierproblemen was ook bij de indianen bekend, de Katawa kauwden op de pitten bij nierproblemen, blaaslijden en als diuretisch middel. Ook in de Europese volksgeneeskunde werden ze ook daarom gebruikt. Ondertussen weten we dat ze vitamine E, zink en seleen bevatten en ook ontstekingsremmend en anti-oxidatief werken. Voor mannen zijn ze een uitstekend middel voor het verzorgen van de prostaat. De bakermat van de pompoenpitolie is het Oostenrijkse Steiermark de pompoenpitolie is er van bijzonder hoge kwaliteit. Prostaatkanker komt in deze regio niet voor doordat jongens reeds op jonge leeftijd dagelijks pompoenpitolie gebruiken.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Partner van :

H3 Consulting - Vegetarische Kookacademie

Omer Wattezstraat 11

9688 Schorisse

Mail: vegkookacademie@telenet.be

Tel.: 0478740323 (Sigrid) of

0473236378 (Johan)

BE 0743.414.235

Openingsuren:

- ma - vrij van 10u tot 18u en 's avonds afhankelijk van de lessen

- zat van 9u tot 18u 

Webshop: www.denatuurkeuken.be

De Vijfkant 
bio-dynamische bakkerij
Wil je op de hoogte blijven van ons kook-, bak-, en kruidenlessen? Ben je benieuwd naar natuurvoedingsnieuws, kruidenweetjes, keukentips, lekkere recepten, ...? Dan zal onze nieuwsbrief je zeker smaken. Hieronder kan je je alvast inschrijven. Gebruik het formulier ook voor andere vragen.
©2017 created by sigriddewaele.be