Graan in de kijker: haver


Met het koude seizoen in het vooruitzicht bespreken we een graan die in de winter zeer nuttig kan zijn: haver. We treffen haver vooral aan in noordelijke kuststreken, langs de warme golfstroom, zoals in Noorwegen maar ook elders in Scandinavië. Het graan maakt deze kouwelijke gebieden tot een ‘warme thuis’. Dit beeld roept de werking van haver op: mensen uit koudere en vochtige streken verwarmen en hen met een innerlijk vuur aansteken. Denken we hierbij ook aan de Germanen,‘havervreters’ volgens de Romeinen, die ondanks hun koelere leefgebieden een innerlijk en daadkrachtig vuur bezaten. Ook bij paarden is deze werking dikwijls te merken. ‘Ihn sticht der Hafer’ zegt men dan in Duitse gebieden. Haver werkt dus verwarmend en dynamiserend op het organisme. Het is het meest vette graan (7,1 g/100g) maar de samenstelling van het vet is zo dat het de cholesterolstofwisseling ontlast en zelfs cholesterolverlagend werkt. Daarbij ondersteunt het hart en bloedvaten. Het eiwit van haver is van zeer hoge kwaliteit waardoor het heel gunstig werkt bij eiwittekorten. Door dit hoge gehalte aan eiwit en de vele mineralen bouwt haver de weerstand op, verbetert het uithoudingsvermogen en helpt bij vermoeidheden. Ideaal voor het winterseizoen wanneer we ons dikwijls uitgeput voelen, weinig weerstand hebben en minder toevoer aan mineralen hebben. En vergeten we het verwarmend effect niet! Van echte wintervoeding gesproken.

In de signatuur van de haver herkennen we een zekere speelsheid en vrolijkheid wat kunstig inwerkt op ons gemoed. In Duitsland wordt haver vaak tegen depressie en moedeloosheid ingezet. In de antroposofische ziekenhuizen worden haverkuren aangewend voor behandeling van diabetes, omdat het de bloedsuikerspiegel gunstig beïnvloedt.

Haver bevat nauwelijks gluten echter groeit het meestal tussen tarwe- en gerstvelden en wordt het niet in aparte molens gemalen. Daarom kan haver toch met gluten gecontamineerd zijn. Mensen met choeliakie (glutenallergie) gebruiken uitsluitend glutenvrije haver (zie etiket). Anderen met overgevoeligheid aan graaneiwit, kunnen normaalgezien ‘gewone’ haver wel verdragen.

Bekend is de havervlokkenpap. Verder zijn vlokken hartig te verwerken als vulling voor groenten. Haverzemelen geven smaakvolle burgers. Sauzen en soepen gebonden met havermeel hebben een fluweelachtige consistentie. Meel ook bruikbaar voor gebak en koekjes.

Granendrank op basis van haver is een weldaad voor ontstoken slijmvliezen van maag en darm. Tevens licht laxerend.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Partner van :

H3 Consulting - Vegetarische Kookacademie

Omer Wattezstraat 11

9688 Schorisse

Mail: vegkookacademie@telenet.be

Tel.: 0478740323 (Sigrid) of

0473236378 (Johan)

BE 0743.414.235

Openingsuren:

- ma - vrij van 10u tot 18u en 's avonds afhankelijk van de lessen

- zat van 9u tot 18u 

Webshop: www.denatuurkeuken.be

De Vijfkant 
bio-dynamische bakkerij
Wil je op de hoogte blijven van ons kook-, bak-, en kruidenlessen? Ben je benieuwd naar natuurvoedingsnieuws, kruidenweetjes, keukentips, lekkere recepten, ...? Dan zal onze nieuwsbrief je zeker smaken. Hieronder kan je je alvast inschrijven. Gebruik het formulier ook voor andere vragen.
©2017 created by sigriddewaele.be