Warmte in het levensproces


De Warmste Week van het jaar is een mooi moment om even stil te staan bij het levensproces warmte. Zonder warmte is geen levensproces mogelijk: in ijs verstart het, in hitte verbrandt het. Mens en zoogdier worden voor de geboorte door de bloedsomloop van de moeder verwarmd, daarna door de eigen omloop en hartslag. Vogeleieren moeten bebroed worden of er komt niets van terecht. Maar niet alleen op fysisch vlak is warmte essentieel. Ook ziels-geestelijke krachten die het leven beheersen kunnen maar ingrijpen bij een bepaalde temperatuur. Warm worden voor een idee of plan heeft iedereen wel al ervaren. Maar ook voor onze medemens kunnen we warmte ontwikkelen. Zo kunnen we hem of haar beter begrijpen en erachter komen wat hij of zij nodig heeft. Sympathie voelen om zich te verbinden, maar soms is ook afkoeling of antipathie nodig om met een helder hoofd een situatie te klaren, later opnieuw gevolgd door sympathie. Op voedingsvlak is warmte nodig voor een optimale vertering en stofwisseling. Bij het koken en bakken zetten we de rijpingsprocessen van de natuur verder. Een gewas uit de koele aarde heeft bij de bereiding meer warmte nodig dan een vrucht die groeit in uitbundige licht- en warmtesferen zoals in een hoogstamboomgaard. De warmte die iemand nodig heeft kan je ook in verband brengen met het temperament. Hoeveel warme omhulling heeft de melancholicus nodig en hoe stemmen we zijn voeding hierop af ? Hoe kan een cholericus zijn teveel aan warmte kwijt ? Mss door wat verkoelende rauwkost te eten ? In de lessenreeks over de 4 temperamenten (19/2, 26/2, 12/3, 19/3 gaan we dieper in op de voeding voor de melancholicus, flegmaticus, sanguinicus en cholericus. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Partner van :

H3 Consulting - Vegetarische Kookacademie

Omer Wattezstraat 11

9688 Schorisse

Mail: vegkookacademie@telenet.be

Tel.: 0478740323 (Sigrid) of

0473236378 (Johan)

BE 0743.414.235

Openingsuren:

- ma - vrij van 10u tot 18u en 's avonds afhankelijk van de lessen

- zat van 9u tot 18u 

Webshop: www.denatuurkeuken.be

De Vijfkant 
bio-dynamische bakkerij
Wil je op de hoogte blijven van ons kook-, bak-, en kruidenlessen? Ben je benieuwd naar natuurvoedingsnieuws, kruidenweetjes, keukentips, lekkere recepten, ...? Dan zal onze nieuwsbrief je zeker smaken. Hieronder kan je je alvast inschrijven. Gebruik het formulier ook voor andere vragen.
©2017 created by sigriddewaele.be