Over potten, pannen, vuur en water


Hoe belangrijk zijn potten, pannen, vuur en water bij het bereiden van voedsel ? Men staat er gewoonlijk niet bij stil maar een pot, pan, vuur en water zijn de omhulling van het gerecht. En zoals een levend organisme maar optimaal kan gedijen en zich ontwikkelen in een gezonde huid, zo kan een gerecht zich maar ten volle ontplooien in een gezonde, aangepaste omhulling van pot, pan, vuur en water. Beginnen we met het vuur. Dat heeft innerlijke en uiterlijke kwaliteiten. Men kan de warmte meten (calorieën, stookwaarde, …) waarbij het gaat om een technisch effect van warmte. Doch warmte heeft ook een innerlijke kwaliteit. Een bakker kent goed het verschil tussen een brood gebakken in een hout gestookte oven of een elektrische oven. De warmte van rechtstreekse vlammen geeft een warme omhulling en gezelligheid. Men is erin opgenomen. Denk maar aan een warm haardvuur in een berghut. Ook voor het brood is daar al dan niet de warme omhulling. En dit geldt voor elk gerecht dat gegaard wordt in een pot op een echt vuur. Koken op hout geeft een wezenlijk verschil. Houden daarom zoveel mensen van barbecue ? Tegenwoordig zijn hout gestookte fornuizen weer in opmars. Een elektrische kookplaat heeft tot op zekere hoogte nog steeds stralingswarmte maar de warmte omhulling is van mindere kwaliteit. Met gas zitten we er tussenin. Er zijn daarnaast systemen die warmte oproepen via moleculaire bewegingen zoals de microgolfoven. Deze zijn geïntroduceerd zonder veel informatie over de gevolgen voor ons lichaam bij het eten van voedsel dat hierin verwarmd is. Dr Rudolf Hauschka, stichter van het bekende cosmeticamerk en student van Steiner, deed een aantal interessant studies. Hij kookte gedestilleerd water op stro, hout, gas en elektriciteit en gebruikte vervolgens het water als tonicum voor tarweplanten. Het resultaat gaf aan dat de brandstof invloed had op de groei van de planten. Er was geen invloed op de groei bij water gekookt op elektrisch vuur gevolgd door gas, hout en stro. Stro en hout gaven de beste plantengroei. Waar het vuur en de warmte de buitenste omhulling van het koken zijn, is de kookpot en -pan de kleinere omhulling. Vanuit de beschouwing over warmte kunnen we ook het wezenlijke van de kookpot benaderen. Een kookpot geleidt de warmte, of anders, bemiddelt de warmte naar het gerecht in de pot. Afhankelijk van de stof waaruit de pot is gemaakt, zal men ook een ander proces hebben, een andere warmteoverdracht. Een pot van klei staat het dichtst bij het wezen van het vuur en is de beste gezel om te koken. Ook gietijzeren potten en pannen zijn ideaal voor gerechten die lange tijd in de omhullende warmte moeten garen. Ook hier deed Dr Hauschka testen en ging het effect na van het recipiënt waarin water werd gekookt. Hij kookte gedestilleerd water in potten van goud, steen, porselein, email, glas, koper, tin, ijzer en aluminium en liet weer tarwezaadjes ontkiemen in het afgekoelde water. De beste resultaten kreeg hij met de gouden pot, waardoor alle sprookjes over gouden potten en borden weer bevestigd worden. Hij ontdekte zelfs dat hetzelfde resultaat werd verkregen door het water met een vergulde lepel te roeren. Aluminium bleek het minst effectief te zijn en deze studie werd gevoerd lang voor er vermoedens waren dat aluminium een rol speelt bij de ziekte Alzheimer. Aluminium wordt in elektrische hoogovens gewonnen uit klei. De elektriciteit als neergeslagen licht dwingt de klei om aluminium af te staan. Zo ontstaat een tegennatuurlijk materiaal. Daarnaast schenken we volle aandacht aan water als binnenste omhulling van een gerecht. Hierover hebben we in de Vegazine van 2/6/17 Dorstlessende ijsbergen bericht. [if !supportLineBreakNewLine] [endif]


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Partner van :

H3 Consulting - Vegetarische Kookacademie

Omer Wattezstraat 11

9688 Schorisse

Mail: vegkookacademie@telenet.be

Tel.: 0478740323 (Sigrid) of

0473236378 (Johan)

BE 0743.414.235

Openingsuren:

- ma - vrij van 10u tot 18u en 's avonds afhankelijk van de lessen

- zat van 9u tot 18u 

Webshop: www.denatuurkeuken.be

De Vijfkant 
bio-dynamische bakkerij
Wil je op de hoogte blijven van ons kook-, bak-, en kruidenlessen? Ben je benieuwd naar natuurvoedingsnieuws, kruidenweetjes, keukentips, lekkere recepten, ...? Dan zal onze nieuwsbrief je zeker smaken. Hieronder kan je je alvast inschrijven. Gebruik het formulier ook voor andere vragen.
©2017 created by sigriddewaele.be